10 verktyg du inte visste att du behövde

Du bor möjligtvis på landsbygden och använder dig troligen av en bil. Dessutom kan du ha olika lantbruksmaskiner eller andra fordon till ditt förfogande. För just dig är det bra att ha dessa verktyg. Det underlättar ditt dagliga jobb mycket och du kan snabbare få saker och ting gjorda.

Motorsvets

Det finns motorsvetsar som går på diesel eller bensin. En massa olika modeller av motorsvets finns att välja mellan bland dessa två typer. Du kan svetsa både legerat och olegerat stål och därtill även rostfritt. Den går även bra att använda för påläggssvetsning.

Höglyftande domkraft

Vissa olikheter finns bland de höglyftande domkrafterna, en del är gjorda av aluminium och andra av stål. En del använder lufthydraulik och vissa har fotpedal för snabblyft. Det finns också ballongdomkraft, vilken är utrustad med teleskopstabilisator och säkerhetsventil för att förhindra att den fylls för mycket. Du använder dessa till att lyfta upp din bil, lastbil eller olika lantbruksmaskiner.

Adblue pump

Adblue är en färglös vätska som du tillsätter i förbränningssystemet i exempelvis din dieselbil. Orsaken till att det finns där är nämligen att förminska de skadliga utsläppen. Du har faktum är flera modeller av adblue pump att välja mellan. Speciellt då du har flera dieselmaskiner kan det därför vara bra att skaffa ett större kärl med adblue på en gång. För att du i sin tur få ut vätskan från kärlet behöver du således en adblue pump.

Gängverktyg

En hel massa olika uppsättningar av gängverktyg finns att välja mellan. Det finns också ungefär 3 000 olika handgängtappar. Med gängverktyg kan du närmare bestämt borra hål i olika typs material för att göra gängor för bultar. Hålen kan du borra helt igenom materialet eller göra bottenhål. Materialet du vill borra kan till exempel vara rostfritt, mässing, brons eller aluminium.

Glidhammare

Glidhammare eller slaghammare som den också kallas, använder du närmare bestämt till att få bort bucklor på din bil. Tillsammans med en griptångsavdragare kan du också till exempel få ut skruvar och låssprintar. Den är gjord av metall och kan ha ett handtag av plast.

Skruvstycke

Detta verktyg heter också skruvstäd och du håller närmare bestämt fast det du bearbetar vid detta verktyg. Du kan hålla fast en bit träd för att du skall hyvla det eller behöver extra hjälp att vrida upp eller fast en hårdsittande bult. Skruvstycket är alltså fastmonterat i arbetsytan med backar. Materialet på ett skruvstycke kan vara sänksmitt stål, gjutjärn eller smidesjärn och kan dessutom vara ytbelagt med plast eller gummi. För att skruvstycket skall vara säkert fast i arbetsytan har backarna därför ofta spår eller urgröpningar. Hyvelbänkar har ofta ett skruvstycke integrerat, vilket troligen är gjort av trä.

Induktionsvärmare

Denna apparat är till för att lossa bultar, muttrar ock skruvar som rostat fast exempelvis i din bils underrede. Annat som kan ha rostat fast är till exempel lager avgasdetaljer, spindelleder eller lagerbanor. Induktionsvärmare värmer enbart opp materialet utan att skada plast och gummidetaljer som finns i närheten av det fastrostade bulten.

Tryckluftsvinda

När du jobbar med tryckluftsverktyg är tryckluftsvinda ett viktigt tillbehör. Du får extra räckvidd och det blir mycket smidigare att jobba då du bättre kan röra på dig. När du har dragit ut slangen har den en automatstopp så att slangen hålls ut. När du sedan har jobbat klart drar du bara lätt i slangen och den drar därmed automatiskt in sig tillbaka. Du kan därmed även lätt välja hur långt du vill dra ut slangen. Den är enkel att sätta fast i endera taket eller vägen. Eftersom slangen inte ligger i vägen då du inte använder den är det ett sätt att förbättra säkerheten där du jobbar. En apparat du kan använda tryckluft till är kompressor. En hel del olika verktyg använder också tryckluft, till exempel tryckluftsdrivna spikpistoler, vinkelslipmaskin, däcktrycksmätare eller blåspistoler.

Hetvattentvätt

Hetvattentvätt är en apparat som mycket snabbt värmer upp vatten till 65 eller ända upp till 155 grader och sprutar ut det med högt tryck. Du behöver inte anstränga dig själv vid tvätt av till exempel bilen, bryggan eller altanen. Denna metod är också miljövänligare, för du behöver inte använda lika mycket rengöringsmedel, om något alls. Det går utmärkt att lösa upp stelnad olja och fett med varmt vatten. Också proteiner och olja inom livsmedelsindustrin kan bli upplösta av enbart varmt vatten och tryck. Torktiden för det du rengjort med hetvattentvätt förkortas också och du kan snabbare börja efterföljande behandling. Bakteriemängden minskar också avsevärt då du rengör med varmt vatten. Du behöver inte heller ägna så lång tid på själva tvättandet eftersom det går väldig snabbt.

Oljefri kompressor

Det är närmare bestämt en kompressor som inte kräver någon olja. Du kan använda den då du blåser rent ytor, sprutmålar och när du ska fylla på luft i hydrofortankar. Även då du rengör ömtåliga komponenter kan du använda den. Du kan sorglöst flytta dem utan att tänka på oljespill. Det finns olika stora tank på de olika modellerna. I fråga om en mindre tank måste den fylla på luft oftare och då har den stort ljud. Så om du jobbar länge med den kan det löna sig att skaffa en med stor tank. Du bör kolla den angivna luftmängden, till exempel då du köper ett verktyg som du ska använda med den oljefri kompressorn. På verktyget läser du den angivna luftmängden och din kompressor behöver således ha 120 % av den angivna luftmängden. Den kräver även mindre underhåll än en kompressor med olja.