Byt ut dina gamla fönster

Det kanske är dags för dig att byta fönster i din bostad. Just fönster är oftast inte något akut att byta men det höjer utseendet på din bostad enormt och även värdet. Det kan även påverka hur mycket ljud som kommer in och hur hög säkerheten är beroende på vilket fönster du väljer. Genom att söka lokalt bland företag i din närhet hittar du oftast bäst priser. Vår skribent är boende i luleå och har därför letat efter fönsterbyte luleå bland de företagen som ligger henne närmst för att hitta bäst pris.

Att tänka på när du väljer fönster

Ett fönster spelar en stor roll i våra liv då det är just fönstret som släpper in dagsljus. Därför är det bra att ta hänsyn till det när du väljer fönster eftersom olika fönster släpper in olika mängd ljus. Beroende på hur många glas du väljer att ha i ditt fönster får du dessutom ljudisolering. Att ha 3 fönster isolerar mot ljud utifrån betydligt bättre än två.

Det kan även vara bra att dessutom tänka på säkerheten när du väljer nya fönster. Välj helst inbrottssäkrade fönster. Det finns många alternativ för att höja säkerheten mot inbrott. Barnsäkerheten är också viktigt att ta hänsyn till. Inåtgående fönster, icke öppningsbara och karmfasta fönster är de säkraste alternativen för barn- och personsäkerheten.

Det finns även olika typer av fönster. Därför är det bra att veta vad de olika typerna är bra för. Det finns träfönster, pvc-fönster och aluminiumfönster.

Pvc-fönster eller träfönster?

Huruvida du ska välja pvc-fönster eller träfönster är ofta en smaksak och prioriteringsfråga. Ett träfönster med hög kvalitet har lång hållbarhet och är lätt att underhålla genom att måla om det eftersom det är helt gjort av trä. Det negativa med just trä är dock att du måste underhålla det vilket du inte behöver göra med ett pvc-fönster. Även i ytterdörrar kan man tänka till en extra gång innan man bestämmer sig så man får underhållsfritt om man önskar det.

Pvc-fönster behöver inte underhållas och är dessutom billigare eftersom det är gjort av en typ av plast utan något trämaterial alls. Men det går inte att fixa märken eller måla om det. Vad du väljer beror alltså på vad du föredrar och vad som är viktigt för dig.

Montera fönster

Du kan välja mellan att montera fönster själv eller att anlita någon. Men oavsett om du monterar dina fönster själv eller väljer att anlita någon är det bra att veta vad du behöver och hur det kortfattat går till.

Kortfattat om fönstermontering

Först och främst bör du inhandla rätt material. Det du behöver förutom fönster som du redan beställt in är: vattenpass, kilar, klossar, hammare, skruvdragare, drev och fogmassa. Sedan är du redo att börja montera fönstret.

  1. Du river först ut det gamla fönstret och rensar hålet i väggen. Kontrollera därefter måtten så att innersidan på fönstret har samma mått som ditt nya fönster.
  2. Ta sedan fram karmhylsor och monteringsskruvar. Det är viktigt att du har framme rätt antal. Förmontera gärna hylsorna på fönsterkarmens utsidor.
  3. Montera därefter stödklossarna som endast ska vara där tillfälligt för att stödja fönstret när du väl sätter in det. Det gör du genom att skruva eller spika fast dem. Var dock noga med att inte blockera fönsteröppningen.
  4. Därefter monterar du bärklossarna. Det är väldigt viktigt att du kontrollerar att bärklossarna ligger vågrätt med ett vattenpass.
  5. Nu är det dags att lyfta in fönstret. När fönstret sitter där det ska bör du skruva de förmonterade hylsorna tills de når väggsidorna. Kontrollera hela tiden att fönstret är rakt både vågrätt och lodrätt med vattenpasset för att det ska sitta rakt. I slutet kontrollerar du att fönstret sitter där det ska genom att mäta att diagonalerna är lika långa. Var noga och mät hellre en gång för mycket än en gång för lite.
  6. När det är klart är det dags att dreva fönstret vilket är bra att se på instruktionsvideor innan du påbörjar att dreva in fönstret, här behöver du bland annat fogskum och en skruvdragare.
  7. Det allra sista är att täcka fogningen med täcklister och fönsterfoder.

Montera Pvc fönster

Montering av Pvc fönster går till på ungefär samma sätt förutom att materialvalen skiljer sig något. För att montera ett Pvc fönster behövs monteringsjärn, kofot, skruv och plugg, vattenpass, skruvdragare, fogskum, falstång, kilar och plåtsax.